Adaptionsprojekt

Den 3-7 juni 2015 genomförde Brevnoveller ett unikt projekt rum på konstmuseet Alma Löv i Värmland med adaption som tema.

I en kreativ workshop har scener ur åtta av Brevnovellers publicerade noveller adapterats till film av elever från Broby Grafiskas yrkeshögskola för manusförfattare. Syftet var att undersöka den kreativa processen med att ta litteratur till filmens medium.

Deltagarna fick först under ca 1 månads tid arbeta fram manus baserat på novellerna. På Alma löv fick de sedan ett intensivt dygn på sig att filma och klippa ihop korta nyckelscener. Till sin hjälp hade de författarna själva som givit feedback på deras manus, en regicoach, professionella skådespelare och teknisk assistans.

Här är resultatet.


Under workshopen fick de även träffa författaren Klas Östergren, som själv gjorde om sin roman Gentlemen till filmmanus och Karin Fahlén, regissören till filmen Stockholm stories baserad på Jonas Karlssons novellsamling Det andra målet.

Noveller av: Jonas Karlsson, Birgitta Stenberg, Viktor Johansson, My Vingren, Pål Eggert, Mija Åhlander, Lars Berge och Sandra Beijer har använts i arbetet. Samtliga filmer läggs upp inom kort.

Projektet genomfördes av Brevnoveller i samarrangemang med Broby Grafiskas manusförfattarutbildning och finansierades med startstöd från Kulturbryggan.